Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization)
Video tam metni http://bit.ly/2RqIx6G
Sanallaştırma, fiziksel bir bilgi işlem ortamı yerine simülasyon uygulanmış bir ortam oluşturur. Sanallaştırma çoğu zaman donanımlar, işletim sistemleri, depolama cihazları ve daha fazlasının bilgisayar tarafından oluşturulan sürümlerini içerir.
Bu sayede kuruluşlar, tek bir fiziksel bilgisayarı veya sunucuyu birçok sanal sunucu (Virtual Machine) ye bölebilir.
Her sanal sunucu (Virtual Machine), tek bir misafir sunucunun kaynaklarını paylaşmasına rağmen bağımsız olarak etkileşimlerde bulunabilir ve farklı işletim sistemleri veya uygulamalar çalıştırabilir.
Sanallaştırma, tek bir bilgisayar veya sunucudan birden çok kaynak oluşturarak ölçeklenebilir ve iş yüklerini geliştirmenin yanı sıra toplamda daha az sunucu kullanılmasına, daha az enerji tüketilmesine, altyapı maliyetlerinin ve bakım ihtiyacının azaltılmasına olanak sağlar.
Az önce sizlere paylaşmış olduğum bilgiler Microsoft Azure resmî web sayfası üzerinde yayınlanan ve Sanallaştırma nedir sorusu için verilmiş cevaptır.
Dikkat ettiyseniz eğer ikinci paragraf içinde Sanallaştırma nedir sorusu için, tek bir fiziksel bilgisayarı veya sunucuyu birçok Sanal Sunucu (Virtual Machine) ye bölebilir açıklaması bulunmaktadır.
Sanallaştırma teknolojileri üzerine yapmış olduğumuz çalışmalarda Sanallaştırma nedir sorusuna cevaplar ararken sektörde ki manipülasyonlara da örnekler vermeye çalışmıştık.
Sanallaştırma, Bilgi teknolojileri alanında en fazla kullanılan bilgi işlem kaynağı olduğu için en fazla manipülasyona da uğrayan teknolojidir.
Sanallaştırma üzerine çözümler üreten firmalar, Microsoft, Vmware ve Citrix firmalarının Sanallaştırma alanında yapmış oldukları en büyük yatırım Sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) çözümleridir.
Bu üç firmanın hemen-hemen her sanallaştırma türü için çözümleri olsa bile en büyük rekabeti Sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) çözümleri için yapmaktadır.
Son on sene içinde çokça gördük. Sanallaştırma savaşları, Sanallaştırma kıyaslamaları. Halbuki bu savaşların hemen-hemen her birisi Sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) özelinde yapılmış olan kıyaslamalarıdır.
Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) türünü incelediğimiz çalışmamızda bu sanallaştırma türü için hiçbir kıyaslamanın yapılmadığını zaten sizlere paylaşmıştık.
Bu manipülasyonların nedeni basit. Sanallaştırma teknolojisi Bilgi teknolojileri alanında en fazla paya sahip ve bu payın büyük bir dilimini de Sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) kaplamaktadır.
Tek bir seferde büyük lokma almak her zaman için daha cazip olduğu için sanallaştırma oyuncuları bu çözüme biraz daha fazla odaklanmışlardır.
Sanallaştırma Türleri son on sene içinde çok fazla evrim gerçekleştirdi ve bu değişimlerden en fazla etkilenen tür ise Sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) türü oldu.
Bundan on sene önce test sunucularını, geliştirme sunucularını, sanal sunucu (Virtual Machine) olarak çalıştırabiliyordunuz ve bugün SQL sunucularınızı, Exchange Sunucularını, ERP, SAP gibi iş kritik sunucularınızı sanal sunucu (Virtual Machine) olarak çalıştırabilmektir ve bu sunucuları bulut bilgi işlem üzerinde barındırabiliyoruz.
Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) teknolojisi artık büyük bilgi işlem kaynaklarına ihtiyaç duyan bu türde ki sunucuları da barındırabilmesidir.
Gerçekleşen evrim sonrası, fiziksel kaynaklar üzerinde yapamadığımız bilgi işlem operasyonlarımızı sanallaştırma platformları üzerinde de yapabilmekteyiz.
Yatay büyüme, dikey büyüme işlemleri fiziksel platformlara göre çok daha hızlı, etkili daha az kesinti ve daha az masraf ile yapılabilmektedir.
Sanallaştırma platformunda çalışan bir bilgisayar kaynağını taşıma işlemi fiziksel platformda çalışan bir bilgisayar kaynağına göre daha zahmetsiz ve daha hızlı. Bu özellik sonrası yedekleme, iş sürekliliği, iş süreçleri, felaketten korunma politikaları daha kolay oluşmaktadır.
Bu özelliğin artıları olduğu kadar güvenlik tarafında da zafiyet oluşturan özellikleri de vardır ki Sanallaştırma platformlarının güvenliğini sorguladığımız çalışmamız da bu zafiyetlerden bahsetmiştik.
Sunucu sanallaştırma (Server Virtualization) türü, bilgi teknolojileri alanında sağlamış avantajlar çok fazladır. En başta IT Operasyonlarında kayda değer bir tasarruf sağlamakta ve bu nedenden ötürü tercih sebebi olmaktadır.
Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) türleri özelinde çalışmalarımız da olacak. Vmware ESX Server, Microsoft Hyper-V Server özelinde yapacak olduğumuz çalışmalarda Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) savaşında taraf olmadan ürünlerin artıları, eksileri, hangisi tercih edilmeli, hangisi güvenli, hangisi daha hızlı türünde incelemeleri sizlerle paylaşacağım.
Sanallaştır-MA özelinde ayrı bir çalışma planlamaktayım. Sanallaştır-Mayın çalışmalarında sektörde görmüş olduğum, tecrübe etmiş olduğum sanallaştırma üzerine yapılmış yanlışlıkları da sizlere aktarmaya özen göstereceğim.